top of page
Fotoğrafçılık Sanatı
Yardımcı sayfalar - 1
Fotoğraf Çekim Teknikleri
Fotoğraf Çekim Teknikleri

        Önünüzde güzel bir manzara duruyor diyelim veya ölümsüzleştirmeye layık bir an yaşıyorsunuz. Eğer nasıl daha iyi çekim yapabileceğinizi biliyorsanız yıllarca büyük bir zevkle izlediğiniz bir anı olacak elinizde. Ama bilmiyorsanız belki ışığı kötü ayarlanmış, belki titremiş ve sizi tatmin etmeyen bir iş çıkacak ortaya. Böyle tatsız durumların yaşanmaması için öncelikleri temel fotoğraf çekim teknikleri bilmeniz sizi kurtaracaktır. Yavaş yavaş bu tekniklere alışıp profesyonelleştiğiniz zaman belki siz de kendinize özgü teknikleri belirleyeceksiniz. Şimdi gelin temel fotoğraf çekim tekniklerini inceleyelim.

Fotoğraf Makinesinin Tutuluşu

Fotoğraf çekmek için hazırlandığımızda yaptığımız ilk eylem fotoğraf makinesi elimize almaktır. Ortaya kaliteli fotoğraflar çıkarmak istiyorsanız fotoğraf makinesinin doğru tutuşu bilmelisiniz. Genellikle boyuna asılı şekilde kullanılsa da rahat ve özgür şekilde makinenizi kullanmak istiyorsanız boyun bağından bağımsız kullanmaya da alışmalısınız. Boyunda kullanırken makinenin göbek hizasında durmasına dikkat edin.

Çekim yapılırken makineyi önce sol elinizin avuç içine yerleştirip ağırlık merkezini buraya toplamanız gerekmektedir. Daha sonra sağ elinizle kavrayıp makineyi iki taraftan sarsmadan tutmanız gerekmektedir. Ancak yine de çok sıkıp makinenin kullanımını zorlaştırmayın.

Pozlandırma Ayarı

Gelişen teknoloji ve ortaya çıkan yeni fotoğraf makinesi modelleri ile önceden manuel olarak yapılması gereken pozlandırma ayarları otomatik olarak yapılabilmektedir. Ancak yine de ortaya daha kaliteli işler çıkarmak veya kendi tarzınızı konuşturmak istiyorsanız pozlandırma ayarlarını kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

En temel tabiriyle makinenin ışığı kaydetme işlemine pozlandırma adı verilir. Diyafram ve enstantane ayarlarının doğru bir şekilde kullanılması ortaya iyi işler çıkartacaktır. Diyafram ve enstantane ayarları hakkında daha fazla bilgi almak için "Fotoğrafçılık Terimleri" yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Kompozisyon ve Perspektif

Günümüzde önceki zamanlara göre fotoğraf çeken kişi ve çekilen fotoğraf sayısında ciddi bir artış var. Ancak atladığımız bir nokta var: Fotoğraflarda anlam yok. Bu yüzden çektiğiniz fotoğrafları belli bir kompozisyon üzerine oturtmaya çalışın. Bu şekilde o fotoğraf hem sizin gözünüzde daha değerli hale gelecek hem de ona bakan kişiler tarafından beğenilecektir. Anlamsız ve boş fotoğraf olmaktan kurtulacaktır.

Fotoğrafını çekmek istediğiniz görüntüyü vizörden gördüğünüzde belli bir perspektifi olmasına dikkat edin. Öne çıkarmak istediğiniz nesneyi ve kişiyi nereye konumlandırdığınız, arka planın nasıl gözükeceği, detayların nerede bulunacağı, planlar arasındaki geçiş gibi ayarlamalar fotoğrafınızı daha kaliteli hale getirebilir.

Yardımcı Ekipman Kullanımı

Fotoğraf çekimini sadece fotoğraf makinesi yapılabileceği gibi yardımcı ekipmanlarla da yapılabilir. Bu yardımcı malzemeler çekilen fotoğrafın özelliğine veya çekilen ortamın durumuna göre seçilip kullanılabilir. Yardımcı ekipmanlara tripod, flaş veya filtre örnek olarak verilebilir.

Sabit fotoğraf çekmek istiyorsanız tripod sizin için biçilmiş kaftan. Üç ayaklı sistem üzerine kameranızı yerleştirdiğiniz zaman fotoğraf makinenizi sabitlemiş ve titremeden fotoğraf çekiyor olacaksınız. Zamanlayıcıyı da kullanarak kendinizi içine alan görüntüler de ortaya çıkarabilirsiniz. Işık ortamının yetersiz olduğu durumlarda ise flaş kullanarak gerekli ışığı sağlayabilirsiniz. Flaşlar fotoğraf makinesinden bağımsız kullanılabileceği gibi onlara bağlı olarak da kullanılabilir. Fotoğrafı çekerken de sanatsal görünüş eklemek isterseniz size uygun cam filtreleri çekim esnasında kullanabilirsiniz.

Sevilay Aydın

bottom of page