top of page
Doğal Taş Koleksiyonculuğu
Yardımcı sayfalar - 2
Doğal Taş Haritası
Ülkemizin Doğal Taş Kaynakları Haritası

        Yarı değerli taşlar olarak da adlandıran doğal taşlar, yerküre üzerinde oldukça geniş bir alana yayılmış durumda bulunmaktadırlar. Bazı taşlar oldukça nadir bulunurken, bazıları ise bol miktarda bulunabilmektedir.

 

        Madensanat.org olarak bu inceleme yazımızda da ülkemizde rastlanan ve çıkarılan doğal taşların konumlarını inceleyeceğiz.

 

Akik (Agat): Özellikle sıcak su kaynaklarının çevresinde bulunan Akik taşı, volkanik faaliyetler sonucu oluşmaktadır. Ülkemizde Ankara Çubuklu, Çamlıdere, Kızılcahamam, Eskişehir, Bilecik, Yozgat ve Erzurum civarlarında Akik taşına rastlanılmaktadır.

 

Ametist: Mor rengi ile en çok bilinen doğal taşlardan biri olan Ametist Taşı, demiroksit açıdan zengin yeraltı sularının yüzeye yakın olan kısımlarında görülür. Balıkesir/Dursunbey, Ordu/Fatsa ve Yozgat çevresinde Ametist Taşı çıkarılmaktadır.

 

Aragonit: Bulunduğu yere göre farklı şekillerde çıkarılan Aragonit Taşı, Afyonkarahisar civarında mermer oluşumları ile bantlı olarak görülürken, Antalya’da mercan olarak görülür.

 

Diaspor: Türkiye’den başka dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan iri şeffaf kristal taş, ülkemiz süs taşları arasında önemli bir yere sahiptir. Muğla/Milas çevresinde Diaspor taşına rastlanılmaktadır.

 

Turmalin: Bor kristalinden oluşan Turmalin taşı, ülkemizde birden çok noktada farklı yapı ve renklerde görülmektedir. Yozgat/Doğankent Oruklar Köyü civarında lityum açısından yüksek olan pembe Turmalin taşı bulunurken, Aydın Çine’de ve Karacasu’da siyah Turmalin taşına rastlanır. Malatya Pötürge’de ise

kahverengi Turmalin taşı görülmektedir.

 

Opal: Işığı çok renkli yansıtabilme özelliğinden dolayı gökkuşağı taşı olarak da bilinen Opal taşı, Afyon Bayat, Eskişehir İnönü-Karkın, Bursa Harmancık, Kütahya Simav ve Erzurum Şenkaya’da görülmektedir. Ülkemiz Opal taşı türü olarak oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Zümrüt Opali, Ateş Opali ve Süt Opali bu türlerden yalnızca bir kaçıdır.

 

Obsidyen: Magmatik bir kaya oluşumu olan Obsidyen Taşı, ülkemizde sıkça görülmektedir. Genellikle koyu renklerde bulunan bu taş çok nadir de olsa yeşilimsi olarak da karşımıza çıkabilir. Erzurum, Kars Sarıkamış, Bitlis ve Nevşehir civarında Obsidyen taşına rastlanmaktadır.

 

Kuvars: Oldukça saf bir silisyum dioksit kristali olan kuvars taşı, antik çağlardan beri mücevher ve sert taş oymaları yapımında en çok kullanılan mineraldir. Ülkemizde Aydın’ın Çine, Ovacık, Koçarlı, Karacasu bölgelerinde, Ankara Beypazarı’nda ve Kars Kağızman’da kuvars taşına sıklıkla rastlanmaktadır.

 

Manyezit: Ülkemiz dünyanın en kaliteli manyezit yataklarına sahiptir. Bursa Harmancık ve Orhaneli, Afyon bölgesi, Kütahya ve Erzurum önemli manyezit rezervlerine ev sahipliği yapmaktadır.

 

Oltu Taşı: Kara Kehribar adı da verilen Oltu Taşı, siyah renkli, parlak, yoğun ve homojen bir linyit çeşididir. Oltu taşı Erzurum İli Oltu ilçesinin Dutludağ çevresinde bulunmaktadır.

 

Kalsedon: Kalsedon taşının mat, şeffaf, yarı şeffaf, çatlak dolgusu, jelimsi yapı gibi çeşitli oluşumları vardır. Silisli suların bulunduğu yerlerde çoğunlukla görülür. Eskişehir Sarıcakaya, Tokat Zile, Bolu Kıbrıscık ve Yozgat civarı Kalsedon Taşını sıklıkla görebileceğiniz yerlerdendir.

 

        Türkiye’de çıkarılan değerli taşlar bunlarla sınırlı değildir elbette. Doğal taş açısından zengin olan ülkemizde toprağın altında kim bilir ne cevherler vardır keşfedilmeyi beklenen. Biz bu yazımızda sadece bilinenler bahsettik. Doğal Taşlar ve Koleksiyonculuğu hakkında daha fazla içeriğe erişmek için Madensanat.org’a üye olup içerikleri takip edebilirsiniz.

bottom of page