FotoÄŸrafçılık Sanatı
Yardımcı sayfalar - 3
Açık Hava FotoÄŸrafçılığı Konusunda Ä°p Uçları
Açık Hava FotoÄŸrafçılığı Hakkında Ä°puçları
Anı yakalamanın en iyi yolu anın içinde olmaktır. Hayata, sokaÄŸa veya doÄŸaya karışmak sizi tam anlamıyla gerçekliÄŸin içine çeker. Ä°ÅŸte tam o zaman anı yakalama zamanıdır. Bu yakalama iÅŸlemi bazen baÅŸarıyla sonuçlanırken bazen de sizi hüsrana uÄŸratabilir. Çünkü siz durup anı yakalamaya çalıştığınız zamanda an durup size poz vermez, akmaya devam eder. O akışın içinde olup anı durdurabilmek asıl baÅŸarıdır.
Açık hava fotoÄŸrafçılığı her yönüyle stüdyo fotoÄŸrafçılığından farklı olan bir alandır. Kendi içinde disiplinler barındırır. Bu yüzdendir ki baÅŸarıyla yerine getirebilmek için bazı ipuçlarını bilmeniz gerekmektedir. Biz de sizler için bu ipuçlarını derledik.
En kötü plan plansızlıktan iyidir
Açık hava fotoÄŸrafçılığında planlama hayat kurtaran bir adımdır. Planlamanıza günün saatini veya istediÄŸiniz ışığı seçmeyi belirleyerek baÅŸlayabilirsiniz. ÖrneÄŸin yumuÅŸak bir ışık istiyorsanız gün ortası yerine sabah veya akÅŸam ışıklarını tercih edebilirsiniz. FotoÄŸraf dünyasında “Altın Saat” (Golden Hour) olarak nitelendirilen saat dilimini kullanmak açık hava fotoÄŸrafçılığına yeni baÅŸladığınız dönemde size kolaylık saÄŸlayacaktır.
Planlama yapmak size doÄŸru ekipman konusunda da yardımcı olur. Dış mekânda çalışmak her ÅŸeye hazırlıklı olmak demektir. YaÄŸmur ihtimali olan bir günde su geçirmez korumalar kullanmak veya güneÅŸli bir havada fotoÄŸraf makinenizi gölgelendirmek için yanınızda ÅŸapka bulundurmak buna örnek olarak verilebilir.
DoÄŸru Pozlama
Açık havada çalışmanın en büyük zorluÄŸundan biri de pozlama ayarlarının her an deÄŸiÅŸebilme olasılığıdır. Her ÅŸeyi ayarladınız, çekime hazırsınız ve anlık bir görüntü yakalamak istiyorsunuz. Ancak yukarıdan geçen bir bulut bütün ışık ve pozlama dengenizi altüst edebilir. Hareketli bir çevrenin içinde olduÄŸunuzu unutmamalısınız. Böyle bir sorun ile karşılaÅŸmamak için önerimiz çekim yaparken gerekli ayarlarınızı ve makinenizi sık sık kontrol etmek ve iç mekânda durup incelemediÄŸiniz sürece hiçbir fotoÄŸrafı silmemenizdir.
Neredesiniz?
Açık havada çekim yapmak istediniz ama nereyi seçtiniz? Kalabalık bir caddeyi mi yoksa dingin bir göl kenarını mı?
FotoÄŸraf çekmeye baÅŸlamadan önce çevrenizi inceleyin ve anlamaya çalışın. Her ortamın kendine has bir dinamiÄŸi vardır. Onu yakalayın. Ve en önemlisi bulunduÄŸunuz çevreye karşı saygılı olun. ÖrneÄŸin doÄŸa fotoÄŸrafı için tarlaların içine girdiÄŸinizde önceden oluÅŸmuÅŸ olan patikaları takip edin ve temiz bırakın. Kalabalık bir caddede iseniz insanların hareketlerini engellemediÄŸinizden emin olun
Sabırlı Olun
Unutmayın: an sizi beklemez, siz onu bekleyeceksiniz. Bu yüzden en doru anı bulabilmek ve yakalayabilmek için sabırlı olup beklemelisiniz. DoÄŸayı kontrol edemeyip ona ayak uydurmanız gerektiÄŸini anladığınız zamanda becerilerinizi geliÅŸtirmeye baÅŸlarsınız.
Bu tecrübeyle oluÅŸabilecek bir sezi olduÄŸu için ne kadar çok pratik ve çekim yaparsanız sonuca o kadar yakın olursunuz.
FotoÄŸraf Makinenize Hâkim Olun
DeÄŸiÅŸken ortamda olduÄŸunuz için ona ayak uydurmak için hızlı ve emin adımlar atmalısınız. ISO, diyafram, enstantane gibi ışık ayarlarını kolayca ayarlayabilmeniz için elinizin buna alışkın olması gerekmektedir ki kolayca uyum saÄŸlayabilesiniz. EÄŸer kaçırılmayacak bir görüntüyü yakalamayı amaçlıyorsanız gününden önce denemeler yapabilirsiniz. Zorunlu olmadığı sürece çekim gününden kısa bir süre önce fotoÄŸraf makinenizi veya ekipmanlarınızı deÄŸiÅŸtirmeyin
Anın içinde olmak mı, anı yakalamak mı? Yıllardır tartışılan kadim soru. Hangisi doÄŸrudur bilemeyiz ama anı yakalarken de anın içinde olunabileceÄŸini ispatlamak isteyen herkesi açık hava fotoÄŸrafçılığına davet ediyoruz.
Bunlarda naçizane tavsiyelerimiz.