FotoÄŸrafçılık Sanatı
Yardımcı sayfalar - 5
Türkiye'de ve Dünyada FotoÄŸrafçılık Federasyonları
Türkiye’de ve Dünyada FotoÄŸrafçılık Federasyonları
Federasyonlar, küçük gruplar halindeki derneklerin birlik olması ve amaçlarını yaygınlaÅŸtırması için organize çalışmalar yürütmesini hedefleyerek kurulan tüzel kiÅŸiliklerdir. Ülkemizde en çok spor alanında karşımıza çıkan federasyon yapısı fotoÄŸrafçılık alanında da görülmektedir.
​
Türkiye’deki tek fotoÄŸrafçılık federasyonu olan Türkiye FotoÄŸraf Sanatı Federasyonu 1980 sonrası kurulsa da federasyon kimliÄŸini 2003’te kazanmıştır. TFSF fotoÄŸrafçılık alanındaki tek federasyon olmasının yanında bir sanat dalına ait Türkiye’deki ilk federasyon olma özelliÄŸini de taşıyor.
​
Bünyesine baÄŸlı bulunan fotoÄŸraf dernekleri ile dayanışma oluÅŸturmak, fotoÄŸraf sanatının geliÅŸmesini, öÄŸrenilmesini ve yaygınlaÅŸmasını saÄŸlamak, toplumun sosyal ve kültürel yaÅŸamına katkıda bulunmak, fotoÄŸraf sanatı yoluyla ülkemizi yurt dışına tanıtmayı amaçlamak ve aynı ÅŸekilde dünya kültür ve sanatının ülkemizde tanınmasını saÄŸlamayı amaçlamaktadır.
​
DüzenlediÄŸi ulusal ve uluslararası yarışmalar ile amatör veya profesyonel fotoÄŸrafçıların eserlerini ödüllendiren TFSF, fotoÄŸrafçılık eÄŸitimi konusunda da çalışmalar yürütmektedir. Bünyesinde bulunan dernekler tarafından düzenlenen çekim atölyeleri, fotoÄŸraf okuma etkinlikleri veya fotoÄŸraf sergileri gibi çalışmalara destek vererek sanat dalına olan ilgiyi arttırmayı hedeflemektedir.
​
Dünyada FotoÄŸrafçılık Federasyonları
​
Dünyada çoÄŸu ülke kendi fotoÄŸraf sanatı federasyonuna sahip olsa da uluslararası veya kıtalararası federasyonlar daha katılımcı ve aktif rol saÄŸlamaktadır. Ülkelerin fotoÄŸraf sanatı federasyonları ile ortak çalışmalar yürüten yapıların başında Uluslararası FotoÄŸraf Sanatı Federasyonu (Fédération Internationale de l’Art Photographique) gelmektedir. 1950 yılında kurulan FIAD, 103 ülkedeki üyeleriyle dünyadaki en büyük fotoÄŸraf federasyonudur. Ülkemizdeki fotoÄŸraf federasyonu TFSF de FIAP üyesidir. Son olarak 2021’de Fransa’da düzenlediÄŸi 29. FIAP Renk Bianeli ile fotoÄŸrafçılık camiasında baÅŸarılı bir etkinliÄŸe imza atmıştır.
​
Avrupa ülkelerindeki profesyonel fotoÄŸrafçıları bir araya getirmeyi amaçlayan Avrupa Profesyonel FotoÄŸrafçılar Federasyonu (Federation of European Professional Photographers), 1999’dan beri kâr amacı gütmeden çalışmalarını sürdürmektedir. Avrupa’nın her ülkesindeki fotoÄŸrafçıları ve fotoÄŸrafçılık çalışmalarını destekleyen, uluslararası düzeyde saygın bir kuruluÅŸ olan FEP’in 50 binden fazla profesyonel fotoÄŸraf sanatçısı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ulusal dernekler tarafından temsil edilmeyen Estonya, Moldova Cumhuriyeti gibi ülkelerden de bireysel üyelikleri bulunmaktadır.
​
Bir baÅŸka ulusal fotoÄŸraf sanatı federasyonu ise Hint FotoÄŸrafçılığı Federasyonudur (Federation of Indian Photography). Hint Yarımadasında çalışmalar yürüten federasyon, 1952 yılında kurulmuÅŸtur. DüzenlediÄŸi fotoÄŸraf yarışmaları, dergi yayınları, atölyeler ile aktif olarak çalışmalarını yürüten FIP, 1500’den fazla üyeye sahip FIAP üyesidir.
​
Ülkelerin fotoÄŸraf federasyonlarının yanı sıra üst kuruluÅŸ olarak ortaya çıkan kıtalar federasyonları çoÄŸu kıtada aktif olarak varlığını korumaktadır. Bunlardan biri olan Batı Avustralya FotoÄŸraf Federasyonu (The West Australian Photographic Federation), fotoÄŸrafçılık ve kamera kulüplerini temsil eden ve destekleyen bir kuruluÅŸtur. FotoÄŸrafın özellikle sanat formu olarak tanıtılmasını ve tanınmasını amaçlar. Üyeler arası fikir alışveriÅŸine oldukça önem veren WAPF, fotoÄŸrafçılıkla ilgili yeni görüÅŸlere ilgili ve geliÅŸen teknolojiye ayak uyduran bir yapı ortaya koymaktadır.
​
1962’de ortaya çıkan ve 33 üyesiyle baÄŸlı kuruluÅŸların çatı kuruluÅŸu olarak ortaya çıkan Güney Avustralya FotoÄŸraf Federasyonu (The South Australian Photographic Federation) ise baÅŸlangıçtan uzmanlığa kadar tüm fotoÄŸraf meraklıları için eÄŸitim, burs, atölye çalışmaları yürütmektedir. DiÄŸer federasyonlar ile dostça rekabet anlayışını benimseyen SAPF, fotoÄŸrafçılığın teÅŸviki için etkinlikler organize etmektedir.
​
Tüm bu federasyonlardan farklı olarak karşımıza çıkan Amerika FotoÄŸraf TopluluÄŸu (Photographic Society of America) 1934 yılında kurulmuÅŸtur. Bireysel fotoÄŸrafçılar kuruluÅŸu olarak ortaya çıkan PSA dernek üyeliklerini de kabul etmektedir. Ancak hiçbir ülkede federasyon veya kulüp düzeyinde iÅŸ ortakları bulunmamaktadır. Bireylerarası kültürleÅŸmeyi fotoÄŸraf sanatı ile hedeflemektedir.
​