top of page
FotoÄŸrafçılık Sanatı
Yardımcı sayfalar - 6
FotoÄŸrafçılık Terimleri
FotoÄŸrafçılık Terimleri

        FotoÄŸraf çekmeye baÅŸlamadan önce gerek kullandığınız makine ile ilgili gerekse fotoÄŸraf çeÅŸitleri ile ilgili kullanılan terimleri bilmediÄŸiniz zaman izlediÄŸiniz videoların veya okuduÄŸunuz yazıların havada kaldığını hissedebilirsiniz. Her iÅŸin kendine ait bir dili ve terimleri bulunur. EÄŸer buna yabancı iseniz de iÅŸin içine girip profesyonelleÅŸmeniz zor olur.
 

Bunun için sizlere fotoÄŸrafçılık alanında önünüze çıkabilecek terimleri derledik.
 

1. Vizör

Aslında vizörün ne olduÄŸunu biliyor ancak isminin o olduÄŸunu bilmiyoruzdur. FotoÄŸraf makinesinin önünde, dürbün kısmında bulunan görüntünüzü sınırlarıyla kesmeden ve taşırmadan alabilmenizi saÄŸlayan bir düzenektir.  Görüntüyü çerçeveleyip izleme ÅŸansı sunar.

2. Objektif

Ä°nce ve kalın merceklerden oluÅŸan optik bir sistem olan objektif, yakalamak istediÄŸiniz görüntünün film üzerine net olarak yansıtılmasını saÄŸlar. Lens ile karıştırılabilir. Ancak lens, tek bir optik elemandır.

3.  Diyafram

FotoÄŸrafın ışık ile arasındaki iliÅŸkiyi düzenleyen diyafram objektifin önüne olan ve fotoÄŸrafın detaylarını belirleyen mekanizmadır. Filmin ne kadar ışık yoÄŸunluÄŸu alacağını kontrol eder. Diyafram açıklığı pozlamayı ve alan derinliÄŸini yakından etkiler.

4. Alan DerinliÄŸi

Alan netliÄŸi veya DOF olarak da karşımıza çıkabilen alan derinliÄŸi, fotoÄŸrafta üzerine odaklama yapılan objenin önünde veya arkasında oluÅŸan netlik sahasını ifade eder. Portre fotoÄŸraflarda arka tarafın flu olması veya manzara fotoÄŸraflarında daha geniÅŸ alanın net olması alan derinliÄŸinin ayarlanması ile oluÅŸur.

5. Pozlama Süresi

FotoÄŸraf çekiminde görüntüyü yakalama süresi deklanÅŸöre basıldığı andan diyaframın açılıp kapanmasına kadar olan süredir. Bu süreye pozlama süresi denir.

6. Enstantene

FotoÄŸrafın ne kadar sürede çekileceÄŸini yani pozlama süresini ayarlayan sistemdir. Enstantene süresi saniyelerle ifade edilir. ÇekeceÄŸiniz görüntünün hareketini dondurmak istiyorsanız yüksek enstantene, devamlılığını saÄŸlamak istiyorsanız düÅŸük enstantene kullanmalısınız.

7. ISO DeÄŸeri

ISO deÄŸeri fotoÄŸraf makinenizin ışık karşısında duyarlılığını ve hassasiyetini ayarlayan bir sistemdir. ISO deÄŸeri ne kadar düÅŸük olursa ışık karşısında duyarlılık o kadar düÅŸük olur ve ISO deÄŸeri ne kadar düÅŸük olursa hassasiyet o kadar artar.

8. Kontrast

En basit tabiriyle kontrast fotoÄŸraftaki en aydınlık alan ile en karanlık alan arasındaki poz farkını ifade eder. Fark büyüdükçe kontrast deÄŸeri de büyür. Zıt özellikleri öne çıkaracağınız bir fotoÄŸraf çekmek istiyorsanız kontrast deÄŸerini kullanmak iÅŸinizi kolaylaÅŸtıracaktır.

9. Gren

FotoÄŸrafta meydana gelmiÅŸ gri, ince veya iri halkalardan oluÅŸan karlanmaya Gren adı verilir. Yüksek film sürati karlanmayı oluÅŸturur. Çekim hatası olarak görülen Gren sanatsal efekt olarak da kullanılmaktadır.

10. Obturatör

FotoÄŸraftaki ışık miktarını ayarlamada kullanılan iki deÄŸiÅŸkenden biri olan obturatör, filmin ışığa ne kadar süre maruz kalacağını belirler. Genellikle siyah bez veya çelikten yapılmış olarak karşımıza çıkar ve otomatik açılıp kapanır. FotoÄŸraf makinesinin en kolay bozulan ve en zor tamir edilen parçasıdır.

​

Tabi ki bilmeniz gerekenler bunlardan ibaret diyemeyiz. Ancak baÅŸlangıç seviyesindeyken bu terimlere hâkim olmanız sizi profesyonelliÄŸe daha hızlı yaklaÅŸtıracaktır.

 

​

​

bottom of page