top of page
Heykel Sanatı
Yardımcı sayfalar - 5
Heykelcilikte Kullanılan Başlıca Madenler
Heykelcilikte Kullanılan Başlıca Madenler

        Heykel, yapısı gereÄŸi madencilik sektörü ile oldukça içli dışlı bir sanat dalıdır. Tarihin ilk zamanlarından beri yapıldığı düÅŸünülürse geliÅŸimi de madencilik ile doÄŸru orantılı olarak ilerlediÄŸi düÅŸünülmektedir. Her biri ince el iÅŸçiliÄŸi ile aylarca belki yıllarca oyularak yapılan heykeller çeÅŸitli madenlerden yapılmaktaydı.

​

        Heykelin büyüklü, kullanılacağı mekân veya taşınma durumu kullanılan maden türünü yakından ilgilendiriyor ve oldukça fazla etkiliyordu. HeykeltıraÅŸlar eserlerine baÅŸlamadan önce bu durumları gözden geçirerek, buna göre karar vermekteydiler. Büyük emek verilerek ortaya çıkan heykellerin yanlış maden kullanımından dolayı bir hiç olmasını kimse istemezdi.

​

        Bizde Madensanat.org olarak bu inceleme yazımızda heykel sanatında kullanılan baÅŸlıca madenlerden bahsedeceÄŸiz ve sizleri geçmiÅŸten günümüze bir yolculuÄŸa çıkaracağız.

​

        Heykelcilikte en sık kullanılan maden beyaz mermerdir. Öyle ki milat öncesindeki devirlerde inÅŸa edilmiÅŸ birçok eserde mermere rastlanılmaktadır. Türkiye’de de bulunan mermer ocaklarının çoÄŸu milattan önceki devirlere dayanmakta ve bulundukları bölgede sıkça heykel örnekleri görülmektedir. Çok büyük ebatlarda kullanılan bu mermerler genellikle dış cephelerde ve sütunlarda kullanılmıştır. Aynı ÅŸekilde dış cephede kullanılacak olan büyük ebatlı sayısız heykelin mermerden yapıldığı dikkat çekmektedir. Sert bir maden olması ve parlak görünümü onu heykelcilik için biçilmiÅŸ kaftan konumuna getiriyordu.

​

        BaÅŸka bir baÅŸlıca heykel madeni ise hiç ÅŸüphesiz bronzdur. Bakır madeninin önemli bir alışımı olan bronz dökme metal heykellerin yapımında kullanılmaktaydı. Eldeki tarih bilgilerine göre ilk defa milattan önce 3500 yıllarında bronz elde edilmiÅŸtir ancak sanat eserlerinde kullanımı milattan önce 1000’li yıllarda yaygınlaÅŸmıştır. Genellikle ilahi deÄŸerlerin küçük ve orta boyutlu figürleri olarak karşımıza çıkmıştır. Mermerden farklı olarak bronz heykeller oyularak deÄŸil kalıplara sıcak dökme yöntemiyle ortaya çıkmaktadır. Tarihinin bu kadar eski olmasının yanı sıra bronzdan dökme heykeller hala yapılmaktadır.

 

        Heykelcilikte sert malzemenin kullanımı kadar yumuÅŸak malzemenin kullanımı da önemlidir. Kil bu yumuÅŸak malzemelerin başında gelir. BaÅŸlıca bir maden olmayan kil mineral olarak doÄŸada bulunmaktadır. Heykelcilik alanında ise genellikle hamur kıvamında kullanılır. Ancak düÅŸük bir ısıda sertleÅŸerek heykele dönüÅŸür. Kili ısıyla birleÅŸtirme iÅŸlemi heykel bütün olarak ortaya çıktıktan sonra yapılır. Günümüzde de heykelcilik ile uÄŸraÅŸmak veya hobi olarak baÅŸlamak isteyenlerin ilk tercihi kil olmaktadır.

       

        Isıyla deÄŸil de hamur kıvamında dökme iÅŸlemi yapılarak elde edilen bir baÅŸka heykel türü ise çimento heykellerdir. Kapalı alan kullanımı için sıklıkla tercih edilen çimento heykeller küçük boyutlarda kullanılmaktadır. Hala kullanılan bir heykel türü olan çimento heykeller, sanayinin ilerlemesiyle seri üretim olarak üretilmeye baÅŸlanmıştır.

​

        Bunların yanı sıra tarih boyunca kıymetli taÅŸlardan da heykeller ortaya çıkarılmıştır. Bu heykeller kullanılan madenlerin maliyeti ve zor bulunmasından dolayı yaygınlaÅŸamamıştır. Bu kıymetli taÅŸlardan yapılan heykellerin çoÄŸu oldukça küçük boyutlu olmuÅŸtur.  

​

bottom of page