top of page
Sinema Sanatı
Yardımcı sayfalar - 1
Türkiye’den ve Dünyadan Film Festivalleri
Türkiye’den ve Dünyadan Film Festivalleri

        Sinemanın yaygınlaşması 20. yüzyılın ilk yıllarına denk gelmektedir. Özellikle filmlere ulaşmanın insanlar tarafından daha kolay olması ve izledikleri filmlerden etkilenmelerinin anlık olması, filmlerin okuma yazma gerektirmemesi, bir tabloya ya da romana göre daha basit anlaşılması sinemanın ulaştığı kitleyi çoğaltmıştır.

        Bu kadar geniş bir kitleye ulaştıktan sonra sinemaseverler bir araya gelebilmek için ilk başlarda şenlik kapsamında düzenlenen etkinlikler yoğun ilgi sebebiyle festivallere dönüşmüştür. Ülkemizde ve dünyada başarılı örnekleri görülen festivaller her sene büyük bir coşkuyla takip edilmektedir.

   1. Cannes Film Festivali (Fransa)

        1946 yılından beri düzenlenen, dünyanın en prestijli film festivali olarak kabul edilen ve aynı zamanda çok ses getiren film festivalidir. Her yıl, genellikle mayıs ayında düzenlenen festivalde Türk yönetmenlerden Nuri Bilge Ceylan ve Yılmaz Güney festivalin en büyük ödülü olan Altın Palmiye’yi ülkemize kazandıran isimler arasındadır.

   2. Berlin Uluslararası Film Festivali (Almanya)

        Avrupa'nın ve Dünya'nın önde gelen film festivallerinden bir olan Berlin Uluslararası Film Festivali, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra “doğu” ve “batı” olarak ikiye bölünen Berlin’e dünya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla 1950’de başlamıştır. Her yıl şubat ayında düzenlenen bu festivale sinema sanatçılarının yanı sıra sinema izleyicileri de büyük ilgi göstermektedir.

   3. Venedik Film Festivali (İtalya)

        Dünyanın en eski film festivali olan Venedik Film Festivali, 1932 yılında Esposizione Internazionale d'Arte Cinematografica adıyla başlamıştır ve o tarihten bu yana her yıl ağustos sonu ya da Eylül başında Venedik'teki Lido adasında gerçekleştirilmektedir. Dünyanın en prestijli film festivallerinden biri olan Venedik Film Festivali yerli ve yabancı olmak üzere birçok filmi perdelerini açmaktadır. 

   4. Uluslararası İstanbul Film Festivali (Türkiye)

        İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen film gösterileri ilk kez 1982'de yapılan 6 günlük film gösterimi ile başlamıştır. Ertesi yıl festival süresine yayılan ve büyük bir ilgi gören gösteriler 1984'te 17 ülkeden 44 filmin katıldığı Uluslararası İstanbul Sinema Günleri adıyla yapıldı. Sonraki yıllarda düzenli biçimde nisan ayı içinde yapılan ve 1985'te yarışmalı bölümlere de yer verilmeye başlanan şenlik kısa sürede gelişerek uluslararası düzeyde tanındı.

   5.  Toronto Uluslararası Film Festivali (Kanada)

        1976’dan beri düzenlenen festivalin diğer festivallerden ayrılan özelliği yarışmasız olmasıdır. İnsanların dünyayı film olarak görmesini amaçlayan sivil toplum kuruluşu tarafından hayata geçirilmiş bir proje olan Toronto Uluslararası Film Festivali, Oscar fabrikası olarak görülmektedir. Her sene film yapımcıları, sanatçılar ve sinemaseverler tarafından yoğun ziyaretçi akımına uğrayan film festivali jüri özel ödülleri yanı sıra halk özel ödülleri de vermektedir.

   6. Sundance Film Festivali (ABD)

        Sundance Film Festivali de Toronto gibi Oscar’ın yapı taşı gibidir. Genellikle belgesel alanında çıkardığı başarılı filmlerde adından söz ettiren Sundance Film Festivali, ABD'deki en büyük bağımsız film festivallerinin başında gelen itibarlı bir festivaldir.

bottom of page