Sinema Sanatı
Yardımcı sayfalar - 2
Terimler
Sinemanın Temel Yapı Taşları: Terimler
Sinema sanatı, aslında bir salona gidip izlediğimiz iki saatlik bir filmden daha fazlasıdır. Sanatçısıyla, yapım ekibiyle, sahne planlarıyla veya düzenlemesiyle her alanında ayrı bir emek ve bilgi istemektedir. İçine girdiğinizde bambaşka bir dünya ile karşılaştığınız sinema sanatı, kendi içerisinde belli başlı mesleki terimlere sahiptir.
Siz de sinemaya ilgiliyseniz ve bir yerden içine girmek istiyorsanız bu terimleri bilmenizde fayda var. Madensanat.org olarak temel terimleri sizin için bir araya getirdik.
Arka Plan: Sahnenin, kameradan uzakta ve hareketsiz geri bölümü veya bir sahnede geçen olayın arkasındaki gerçek veya yapay dekor olarak tanımlanabilir.
Blacks – Fon Bezi: Pencere veya kapılardan sızan istenmeyen gün ışığını kesmek için kullanılan siyah kumaştır. Kimi küçük dış gece planlarını gündüz çekmek için de kullanılır.
Blımp: Kamera için magnezyumdan yapılmış, lastik ve plastik köpükle astarlanmış ses yalıtım kutusu
Bum Operatörü: Mikrofon bumunu kullanan ses ekibi elemanı.
Breakdown: Yapım yönetmeni ya da yönetmen yardımcısının yaptığı, çekim senaryosundaki her bir unsurun teker teker belirtildiği ayrıntı döküm tarzı. Bu unsurlar, yapımı en etkin ve ekonomik yönden gerçekleştirecek şekilde yeniden düzenlenir.
Cameo: Bir filmde gişe hasılatını arttırmak için ünlü bir oyuncunun oynadığı küçük bir rol.
Görüntü Yönetmeni: Yönetmenle iş birliği yaparak bir filmin sahnelerinin ışıklandırılması, çerçevelenmesi ve çekiminden sorumlu kişi.
Dolly: Kaydırma planları çekmek için kullanılan, kamera ve kamera operatörünü taşıyan, raylar üzerinde veya şişme tekerleklerle zeminde hareket eden araba
Editing – Kurgu, Montaj: Bir filmin parçalarını ve ses bandını, bir hikâyeyi mantıki ve uyumlu bir şekilde anlatabileceği bir sıralamaya koymak.
End Credits – Son Jenerik: Bir filmde çalışan oyuncu ve ekip listesi.
Fragman: Herhangi bir filmin veya dizinin tanıtımını yapmak amacıyla oluşturulmuş kısa film. Genellikle tanıtılacak filmin ilgi çekici kısımlarından montaj yoluyla oluşturulmuş birkaç dakikalık bir filmdir.
Rabarba: Sinema veya televizyonda kalabalık sahnelerin çekimlerinde kalabalığı oluşturan figüranların hep bir ağızdan konuşur gibi yapıp anlamsız sesler çıkararak uğultu şeklinde bir ses efekti oluşturmasıdır.
Retrospektif: Genel olarak meydana gelmiş olayların gerisine, geçmişine bakmak anlamına gelir.
Sekans: Birbiriyle yakın ilişkisi olan sahnelerin bir araya gelmesiyle oluşur. Süreklilik içermezler. Olaylar farklı zaman ve mekânda olmasına karşın birbiriyle ilişkilidir.
Senaryo: Karakterlerin davranışlarının, sözlerinin ve çoğu zaman kamera hareketlerinin belirtildiği, sahnelere ayrılmış, özel bir sayfa düzeninde yazılmış olan ve bir filmin temelini oluşturan metin
Storyboard: Bir filmin kimi sekanslarının veya tamamının görüntülerinin çekildiği zaman nasıl görüneceklerini gösteren çizim veya fotoğraflardan oluşan taslak.
Treatman: Sahne kartları ve senaryonun ilk aşaması arasındaki adımdır ve genellikle film, televizyon programı ve radyo oyunu için tasarlanır.
Elbette sinema sanatı gibi büyük bir dünya için bu terimler sadece temel niteliktedir. Ancak sektörün içine girdiğinizde sizi öne çıkaracak terimlerdir. Sinema sanatının içinde bulundukça daha fazlasını öğreneceksiniz ve bu öğrenme hiç bitmeyecek. Yine de severek öğreneceğinizden şüpheniz olmasın.