Heykel Sanatı
Yardımcı sayfalar - 1
Heykelcilik Türleri
Temelden Profesyonele Heykelcilik Türleri
Sanatın üç boyutlu olarak karşımıza çıktığı heykelcilik, tarihin ilk zamanlarından beri görülmektedir. Bu heykeller çok büyük miktarlarda eski Akdeniz, Hindistan ve Çin ‘in yanı sıra Orta ve Güney Amerika ve Afrika ‘da ki birçok kültür de bulunmaktadır. Heykel, birçok kültür de dini adanmışlığın merkezi olurken, son dönemler de din veya saygı ifadesi olarak özel insanlara büyük heykeller yapılmıştır.
​
Klasik dönem de batı heykel geleneÄŸi sebebiyle Antik Yunan ve Yunanistan da yaygın olarak büyük ÅŸaheserler üretildiÄŸi görülür. Orta ÇaÄŸ boyunca, Gotik heykeller Hristiyan inancının acılarını ve tutkularını temsil etmiÅŸtir. Heykel sanatını icra eden kiÅŸiler heykeltraÅŸ olarak adlandırılırken, heykeltıraÅŸlar tarihin il dönemlerinden bu yana saygın insanlar olmuÅŸturlar.
​
Heykelcilik yapıldığı amaç yapılış ÅŸekli veya kullanılan malzeme çeÅŸitlerine göre farklı isimlerde türler bulundurmaktadır.
​
1. Büst Heykeller
Büst, insan figürünün üst kısmını gösteren heykel veya dökümdür. Büstte insan vücudunun baÅŸ ve boyun kısmıyla çeÅŸitli oranlarda göÄŸüs ve omuz bölgesi bulunur. Büst genellikle bir kaideyle desteklenir. Mermer, bronz ya da kil gibi çeÅŸitli uygun malzemeden yapılabilir
​
2. Torslar
Tors kolları, bacakları ve başı olmayan heykel anlamına gelir. Tors ile en önemli örnekler eski Yunan sanatına aittir. Günümüzde ise tors heykeller resim atölyelerinde öÄŸrencilerin desen çalışması yapmaları için model olarak kullanılmaktadır.
​
3. Balmumu Heykeller
Balmumu heykel, tarihi Romalılar zamanında ölen kiÅŸinin yüzünün ÅŸeklinin alınarak, odanın bir köÅŸesinde saklanmasına dayanan heykelcilik türüdür. Romalılar döneminde baÅŸlayan balmumu mask geleneÄŸi daha sonraları geliÅŸtirilerek, boyama yoluyla daha gerçekçi heykellere dönüÅŸmüÅŸtür. Dünyanın birçok yerinde balmumundan yapılmış heykellerin bulunduÄŸu müzeler vardır. Burada ünlü kiÅŸilerin gerçeÄŸe çok yakın heykelleri sergilenmekte ve çok büyük ilgi çekmektedir.
​
4. Rahatlama Heykeller
Rölyef ya da kabartma, yüzey üzerine yapılan yükseltme, çökertme, oyma ya da kazıma ÅŸekliyle yapılan heykel ÅŸekline denir. Åžamdan, kapı tokmağı gibi madeni eÅŸyalarda, kapı, pencere kanadı, rahle, dolap, çekmece gibi ahÅŸap eÅŸyalarda kabartma ÅŸeklinde yapılmış süslemelere çok rastlanır.
​
5. Biblo Heykeller
Biblo minyatür ölçeklerde yapılmış zarif, gösteriÅŸli, küçük heykelcik, vazo ve süs eÅŸyasına verilen genel bir addır. Bugün turistik eÅŸya sırasında geniÅŸ ölçüde kullanılan ve üzerinde en çok durulan bir sanat kolu olmuÅŸtur.
​
6. Bahçe Heykelleri
Tarih öncesi çaÄŸlarda eve ait bahçeler ve kutsal bahçeler oldukça sık rastlanan bir durumdu. Bahçe heykelleri de bu zamandan beri görülen heykelcilik türlerindendir. Kutsal göller ve kutsal korular boyunca tanrı ve kral heykelleri yerleÅŸtirilirdi. Roma Ä°mparatorluÄŸu Hıristiyanlığı kabul ettiÄŸinde bu heykeller dinsizliÄŸin bir ifadesi olarak görüldü ve gözden uzaklaÅŸtırıldı. Rönesans döneminde bu heykeller tekrar yeryüzüne çıkartıldı ve bahçelere yeniden yerleÅŸtirildi.
​
Hepsine ek olarak heykeller yapıldıkları konuma göre farklı adlar da alabilmektedirler. Ayakta duranlarına “ayakta heykel”, at üstünde olanlarına “atlı heykel,”, lahit kapakları üzerine yapılan heykellere de “Yatar heykel” adları verilmektedir.
​
Ayrıca yapıldıkları maden türüne göre de farklı isimler alan heykeller ile daha fazla bilgi almak için diÄŸer yazılarımıza göz atabilirsiniz.
​
​